pondelok 28. mája 2012

Hľadá sa podpora neziskovej organizácii



Otvorený list priateľom na facebook-u

Milí priatelia,

obraciam sa na Vás s veľkou dôverou a rada by som od Vás získala dobrú radu, alebo aj podporu ďalšej existencie celoslovenskej organizácie - Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR (AOZPO SR), ktorá sa v súčasnosti nachádza vo veľmi nepriaznivej finančnej situácii.  Táto  organizácia je mojou srdcovou záležitosťou,  som jej spoluzakladateľkou. Asociácia vznikla ešte v marci 1994, ako v tom čase jediná strešná organizácia početných špecifických organizácií zdravotne postihnutých občanov na Slovensku. Asociácia takmer 10 rokov zastupovala občanov s  rôznym zdravotným postihnutím a  presadzovala záujmy tejto početnej skupiny občanov cez orgány štátnej a verejnej správy. Po vytvorení Národnej rady OZP v r. 2003 sa stala jej členskou organizáciou a t.č. v nej zastupuje 35 svojich členských špecifických organizácií, ktoré nespĺňajú podmienky samostatného členstva v NR OZP.
AOZPO SR, ako samostatný právny subjekt, realizovala viaceré národné, aj medzinárodné projekty na podporu rozvoja podmienok pre plnohodnotný život občanov so zdravotným postihnutím. Jedným z najvýznamnejších projektov, ešte z  r. 1999, bol a stále je projekt: „Slovensko bez bariér“, ktorý dodnes pretrváva formou opakovaných celoslovenských súťaží „Samospráva a  Slovensko bez bariér“, vďaka ktorým v mnohých mestách a obciach sa postupne odstraňujú fyzické, ale aj orientačné a komunikačné bariéry. V tejto aktivite Asociácia úspešne spolupracuje s Úniou miest Slovenska. Nezanedbateľná je aj skutočnosť, že pri AOZPO SR bol zo sponzorských darov vytvorený aj účet „Slovensko bez bariér“, z ktorého Správna rada účtu poskytuje finančné prostriedky zdravotne ťažko postihnutým občanom v hmotnej núdzi na doplatenie kompenzačnej pomôcky podľa platného zákona. Od vzniku účtu takto pomohla približne 300 žiadateľom sumou cca 250 000.- €.
K významným aktivitám AOZPO SR patrí aj poskytovanie bezplatného, kvalifikovaného sociálne – právneho poradenstva. Na Asociáciu sa ročne obráti so žiadosťou o poradenstvo, či podporu približne 150 žiadateľov osobne, alebo písomnou, či telefonickou formou, pričom s mnohými klientmi je nutné komunikovať opakovane. Túto činnosť finančne podporoval Bratislavský samosprávny kraj, ale v rámci úsporných opatrení sa tieto dotácie zastavili. Keďže v  kancelárii Asociácie pracujú predovšetkým osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, Asociácia pred 5-mi rokmi požiadala a získala štatút chránenej dielne,  čím sa prechodne aspoň čiastočne podarilo stabilizovať príjmy na prevádzku organizácie.
Napriek občasným krízovým situáciám bola Asociácia schopná nepretržite plniť svoje úlohy. Bohužiaľ, koncom minulého roka, pre menšie administratívne pochybenie, obdŕžala Asociácia z Úradu práce Bratislava negatívne rozhodnutie, na základe čoho jej neboli refundované výdavky za 3. štvrťrok 2011.  Vzhľadom na skutočnosť, že t.č. organizácia nedisponovala žiadnymi inými finančnými prostriedkami, bola nútená od decembra 2011 zastaviť odvody, aj platby  pre svojich zamestnancov. Tým sa stalo, že Asociácia nemohla požiadať Úrad práce o refundáciu ani za 4. štvrťrok 2011 a 1. polrok 2012.  Formou krátkodobej pôžičky sme získali možnosť spätne uhradiť pracovníkom mzdy a odvody do konca  1. štvrťroka a dúfali sme, že sa podarí znova naštartovať prácu organizácie formou chránenej dielne. Po rokovaní s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny sa síce našiel spôsob revitalizácie, ale žiaľ, bude možný najskôr od júla 2012 s tým, že nie je už možná spätná refundácia miezd, odvodov a iných nákladov na prevádzku a preto bude mať organizácia veľké problémy s vrátením pôžičky.
Vzhľadom na nesolventnosť organizácie, je momentálna situácia, bez finančnej podpory z iného zdroja, likvidačná a po takmer 20 rokoch je vážne ohrozená ďalšia existencia organizácie. So zánikom AOZPO  SR zaniknú aj všetky dlhodobé programy, ktoré už dnes pomáhajú implementovať požiadavky medzinárodného dokumentu OSN: „Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím“, ktorý bol v NR SR ratifikovaný v marci 2010.
Milí priatelia,
ako bývalá prezidentka a t.č. čestná prezidentka tejto organizácie (od r. 2006), obraciam sa na Vás s hlbokým presvedčením, že ak je to len trochu možné, poradíte, resp. pomôžete zvládnuť túto krízovú situáciu, získaním sponzorských príspevkov  v akejkoľvek výške. Jednorazová finančná podpora celkovo vo výške cca 12 000,- €,  by umožnila vrátiť pôžičky, kontinuálne naďalej uhrádzať mzdy a odvody pre dvoch zdravotne ťažko postihnutých zamestnancov, ako aj náklady na prenájom kancelárie a používanie telefónnej linky.
Číslo  nášho účtu je: 4000764009 / 3100,  Banka: Volksbank Slovensko, Bratislava
            Súčasne by to umožnilo uchádzať sa aj o ďalšie finančné prostriedky v rámci projektov pre pokračovanie našej činnosti. Ide najmä o ukončenie VII. Etapy súťaže „Samospráva a Slovensko bez bariér“, o vzdelávanie kompetentných pracovníkov o nutnosti implementácie dokumentu OSN: „Dohovor o právach osôb so zdravotným, postihnutím“, o poskytovanie kvalifikovaných poradenských služieb, o finančnú pomoc žiadateľom so ZP  v hmotnej núdzi na doplatenie kompenzačnej pomôcky z účtu „Slovensko bez bariér“.
Všetky uvedené skutočností je možné kedykoľvek zdokladovať a prípadne doplniť aj v osobnom dohovore. Poskytnutý nenávratný príspevok bude samozrejme vyúčtovaný podľa požiadaviek sponzorov. V prípade, že získané čiastky prevýšia náklady organizácie, finančné prostriedky budú prevedené na účet „Slovensko bez bariér“, a následne tiež vyúčtované a zverejnené na internete. Číslo účtu „Slovensko bez bariér“  je  630454138 / 0900, Banka: Slovenská  Sporiteľňa, Bratislava.
Úprimná vďaka za porozumenie.
                                               MUDr. Mária Orgonášová, CSc.                                                                                             čestná prezidentka AOZPO SR                 

1 komentár:

  1. Veľmi by som odporučil služby pána Benjamina akejkoľvek osobe, ktorá potrebuje finančnú pomoc, a budú vás informovať o ďalších vysokých adresároch. Ešte raz chválim seba a vašich zamestnancov za mimoriadny servis a zákaznícky servis, pretože to je pre vašu spoločnosť veľký prínos a príjemný zážitok pre zákazníkov, ako som ja. Prajem vám všetko najlepšie do budúcnosti. Pán Benjamin je najlepším spôsobom, ako získať ľahkú pôžičku, tu je e-mail .. / Lfdsloans@outlook.com alebo sa porozprávajte s pánom Benjaminom na WhatsApp Via_ + 1-989-394-3740 Ďakujeme Vy, že ste mi v úprimnom srdci znova pomohli s pôžičkou, som navždy vďačný.

    OdpovedaťOdstrániť